2018. február 7., szerda

Habcsók

A habcsókot mindig nagyon szerettem, de mivel nem volt jó sütőm (mindig rossz gázsütőkkel kínlódtam) és nem tudtam pár apró trükköt, soha nem sikerült megfelelőt készíteni. Legelső alkalommal Éva blogján olvastam a habcsókkészítés rejtelmeiről. Amit nagyon fontos tudni, a cukrot ne spóroljuk ki a receptből, mert ahhoz, hogy a habcsókunk olyan legyen, amilyennek  lennie kell, szükség van a megfelelő cukormennyiségre, súlyra.
Amit még jó tudni, egy tyúktojás 35-40 gramm tojásfehérjét tartalmaz.
A nyers tojásfehérjét egy zárható befőttes üvegben gyűjtöm a hűtőszekrényben, hosszú ideig, 7-8 napig is simán eláll. Ha túl sok van, lefagyasztom, majd használat előtt szobahőmérsékleten hagyom kiengedni, ugyan olyan jó, mint a friss.



Hozzávalók:
150 g tojásfehérje 
300 g kristálycukor (dupla súlyú, mint a fehérje!)
1 kanál ecet

A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük, a cukrot apránként adagoljuk hozzá. Figyeljünk oda, hogy a cukor tökéletesen elolvadjon, kevés habot ujjaink közt elmorzsolunk, ha nem érezzük a cukorgranulátumokat, akkor már jó. Amikor a hab kemény, súlyos, fényes, akkor belecsorgatjuk az ecetet.
Tetszőleges díszítőcsővel ellátott nyomózsákba szedjük és kis halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
130 C fokra előmelegített sütőben 100 percet szárítjuk, ha a sütési idő lejárt a sütő ajtaját kissé kitámasztva hagyjuk kihűlni.
Színezni is lehet por vagy gél állagú ételszínezékkel, Karácsonykor habkarikát is készíthetünk, amit akár a fenyőfára is akaszthatunk dísznek.
A kész habcsókokat sokáig tárolhatjuk  jól záródó műanyag dobozban.


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése