2017. december 1., péntek

Rozés szilvazselé kókuszos mascarponéhabbal és édes morzsával


Hozzávalók:
A zseléhez:
1 kg szilva
5 dl finom rozé
1 rúd fahéj
3-4 szem szegfűszeg és ugyanannyi kardamom
2 kanál barnacukor
1 citrom héja
10 g porzselatin
A habhoz:
5 kanál kókusztejszín (vagy állati eredetű tejszín)
25 dkg mascarpone
4-5 sült szilva (a zseléből)
1 kanál cukor
Az édes morzsához:
1 kanál barnacukor
3 kanál liszt
3 kanál darált dió
4 dkg vaj

A morzsához összedolgozzuk gyors mozdulatokkal a hozzávalókat és sütőpapíros tepsibe szórjuk. 180 C fokos sütőben pár perc alatt mogyoróbarnára sütjük, majd ha kihűlt villával tovább morzsoljuk.
A szilvát kimagozzuk, magas falú tepsibe helyezzük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, leöntjük a vörösborral és sütőben 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
 Leszűrjük a levet a szilvákról és kihűtjük, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy összesen 5 dl folyadékunk legyen.
 A szilvadarabokat pár kivételével csinos üvegtálba vagy több kisebb tálkába renedezzük.
A zselatint pár percre a hideg szilvalébe áztatjuk, majd az egészet forrásig, folyton kevergetve felhevítjük. Vigyázzunk, nem kell főzni!
Ezzel a zselatinos szilvalével leöntjük a szilvákat és kihűtjük.
Közben a mascarponet habosra keverjük a cukorral, a kókusztejszínnel és a pürésített sült szilvákkal. Ezzel a finom krémhabbal vonjuk be a már megdermedt zselés szilvát.
Tálaláskor megszórjuk az édes morzsával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése