2017. december 23., szombat

Pani Walewska

Ezt a finom mandulás-feketeribizlis-habos süteményt Napóleon lengyel kedveséről, Walewska asszonyról nevezték el.


Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
6 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
6 tojás fehérje
30 dkg cukor
1 kanál étkezési keményítő
1 kiskanál ecet
1 üveg feketeribizli lekvár
10 dkg vágott mandula
A krémhez:
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dl tej
3 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
1 rúd vanília
20 dkg puha vaj
A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként belevegyítjük a tojások sárgáját, a sütőport, majd a lisztet. Ha a tészta összeáll műanyag fóliába tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük.
Két sütőpapír  között két tésztalapot nyújtunk  (23X36 cm), majd óvatosan két sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Mindkét lapot megkenjük lekvárral, majd 170 C fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Közben a tojások fehérjéből és a cukorból nagyon kemény habot verünk, hozzákeverjük az ecetet és a keményítőt is, majd a két, félig megsült lekváros lapra kenjük. Megszórjuk vágott mandulával és a sütő hőmérsékletét  160 C fokra állítva további 20 percet sütjük. 
A krémhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és a hüvelyét is, majd hagyjuk pár percet, hadd vegye át a tej a vanília aromáját. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzávegyítjük a lisztet és a keményítőt, felöntjük a forró tejjel és folytonosan kevergetve lassú tűzön besűrítjük.
Ha kihűlt összekeverjük a habos vajjal.
Az egyik lapot megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másikat. Legalább egy napra hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, a roppanós lap kissé megpuhuljon, aztán szeleteljük.
Nagyon finom, ünnepi sütemény, kiadós adag.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése