2016. május 31., kedd

Khachapuri vagy hacsapuri

A khachapuri grúz péksütemény, az ötletet Matyi Éva adta, én csak az elkészítési módon változtattam kissé. Lassú kelesztéssel finoman légies lett a tészta.

Hozzávalók 4 darabhoz:
50 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 kk só
2 kanál olaj
kb 3 dl langyos víz

A töltelékhez:
25 dkg juhsajt (vagy bármilyen zsíros, olvadós sajtféle)
25 dkg fetasajt
3 kanál joghurt
4 tojás
bors



Egy zárható tetejű dobozba  2 dl vizet öntünk és feloldjuk benne az élesztőt, beleszórunk 4-5 kanál lisztet, jól összekeverjük. Lezárjuk az edényt és hűtőszekrénybe tesszük legalább 8 órára (előtésztát készítünk). A maradék lisztet dagasztótálba szitáljuk, sózzuk, beleöntjük az olajat és az előtésztát és összedagasztjuk annyi vízzel, hogy a galuskatésztánál kissé keményebb legyen, de ne túl kemény. Az edényt lefóliázzuk és hűtőszekrénybe tesszük további 8 órára kelni.
Én az előtésztát reggel kevertem be, a tésztát pedig este, a khachapurit pedig a következő reggel sütöttem ki.
Amikor a tészta a hidegben jól megkelt lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk (kinyomkodjuk belőle a levegőt), 4 részre osztjuk, mindegyik darabból kis labdákat alakítunk, letakarjuk és legalább 15-20 percet szobahőmérsékleten tovább kelesztjük.
A tésztagalacsint lisztezett deszkára helyezzük, nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk, de lehet csak kézzel formára huzigálni. A téglalap két hosszabb szélét kissé felsodorjuk, majd oldalt jól összecsípjük és kissé meg is tekerjük. Ezáltal csónakformájú lesz a tészta, a "csónak" alját kézzel még kissé kiszélesítjük, de vigyázzunk, hogy pereme is maradjon.
A sajtokat a reszelő nagy lyukán lereszeljük (a fetát összemorzsoljuk) és összekeverjük a joghurttal, egyenlően elosztjuk a tésztacsónakok öblében.
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, a khachapurikat sütőpapíros tepsibe helyezzük (én már a sütőpapíron formáztam meg őket) és rózsaszínűre sütjük. Kivesszük, a megolvadt sajtba kanállal kis fészket igazgatunk, melybe beleütünk 1 tojást. 3-4 percre visszatlojuk a sütőbe.
Akkor finom, ha  a tojás fehérje megdermedt, de a sárgája még folyós. Megborsozzuk, melegen tálaljuk.





2016. május 28., szombat

Cukkinis csokis muffin málnamázzal

Hozzávalók 18 darabhoz:
4 tojás
10 dkg cukor
2 dl olaj
20 dkg reszelt, kicsavart cukkini
1 marék pirított dió
1 marék pirított napraforgómag
1 marék mazsola
1 marék apróra vágott csokoládé
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
A mázhoz:
10 dkg porcukor
1 citrom leve
1 -2 kanál málnaszörp



A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belecsorgatjuk az olajat, majd összevegyítjük a többi hozzávalókkal.
A muffinsütő öbleibe papírkapszlit ültetünk, amit háromnegyedig megtöltünk a masszával.
180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba).
A mázhoz a porcukorhoz málnaszörpöt és annyi citromlevet adunk, amennyitől egy fényes, tejfölszerű maszát kapunk. 
A kihűlt muffinok tetejét megkenjük a cukormázzal, hagyjuk megszikkadni.
Szaftos, igen finom sütemény, jól bírja a szállítást, kirándulásokra, utazásokra is tökéletes csemege.



2016. május 22., vasárnap

Vaníliakrémes epres-rebarbarás pite


24 cm átmérőjű pite
A tésztához:
11 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
8 dkg hideg vaj
1-2 kanál hideg víz
csipet só
A krémhez:
5 dl tej
10 dkg cukor
5 tojás sárgája
3 kanál étkezési keményítő
10 dkg vaj
1 rúd vanília
A gyümölcs töltelékhez:
4 szál rebarbara
50 dkg eper
10 dkg cukor
5 lap zselatin



A liszteket, a sót és a vajat gyors mozulatokkal összegyúrjuk. Kevés hideg vizet önthetünk hozzá, ha a tészta nehezen állna össze. Fóliába csomagoljuk és legalább 1 órát hideg helyre tesszük.
Vékony körré nyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát úgy, hogy  magas oldala is legyen. Jól belenyomkodjuk, villával alaposan megszúrkáljuk, beterítjük egy sütőpapír darabbal, amelyre rizset vagy szárazbabot szórunk. 180 C fokra előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük, az utolsó 5 perceben eltávolítjuk a papírt és a nehezéket (vaksütés). 
A tejet feltesszük forrósodni a tűzre, beledobjuk a kikapart vaníliamagokat és a vaníliahüvelyt is. Amint a tej felforrt félrehúzzuk és lefedve 30 percet hűlni hagyjuk.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a keményítőt, végezetül apránként belevegyítjük a leszűrt tejet is. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felforraljuk, pár perc alatt besűrítjük, majd a tűzről levesszük és belekeverjük a kockára vágott vajat is. Kihűtjük.
A rebarbarának a fás héját lehúzzuk, 2-3 cm-es darabra vágjuk. Az epret kicsumázzuk és felezzük. Megszórjuk a cukorral és felfőzzük. 10 perc főzés után félrevesszük a tűzről, hozzáadjuk a hideg vízben 5 percig áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat. 
A piteformába öntjük a vaníliakrémet, majd rásimítjuk a langyosra hűlt gyümölcszselét is. 
Hideg helyre tesszük pár órára.



2016. május 19., csütörtök

Vajas sült bébicsirke és krumpli babsalátával

Hozzávalók 2 személynek:
1 bébi csirke (50 dkg-os)
4 szem krumpli
5 dkg vaj
2 szál zöld fokhagyma (vagy 4-5 cikk)
só, bors
A babsalátához:
1 kis babkonzerv (fehér vagy vörös)
2 szál zöldhagyma
1 csokor zöldpetrezselyem
1 kanál vörösbor ecet
1 kanál olíva olaj
só, bors



A salátához a babot szitába öntjük, átmossuk hideg vízzel, jól lecsöpögtetjük. Olívaolajjal, vörösbor ecettel, sóval, borssal ízesítjük, tálalás előtt megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Hidegre tesszük.
A puha vajat felhabosítjuk, hozzáadunk sót, borst, apróra zúzott fokhagymát. A csirke bőrét óvatosan fellazítjuk az ujjainkkal a combjától egész a melléig  ügyelve, hogy ne szakítsuk át a bőrt. Ebbe az üregbe töltjük be a fele vajmennyiséget figyelve arra, hogy mindenhova jusson a fűszeres vajból. A maradék vajjal kívülről dörzsöljük át a csirkét.
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és karikára vágjuk. Sütőzacskóba szórjuk, melléadjuk a csirkét, a maradék fokhagymát. A zacskót lezárjuk, vastag tűvel alaposan megszurkáljuk és 180 C fokon 30 percig sütjük. Végezetül felvágjuk a sütőzacskót, kissé szétnyitjuk és tovább sütjük, amíg minden megpirul.
A babsalátával tálaljuk, lehet mellé adni hagyma-fokhagyma szószt is.




2016. május 15., vasárnap

Fahéjas-mandulás korongok

A vajaspiskóta inspirációja nyomán, most fahéjas-madulás szórással.



Hozzávalók egy 25X35 cm tepsihez:
5 egész tojás
25 dkg cukor
20 dkg olvasztott vaj
20 dkg liszt
1 kk sütőpor
1 citrom héja és leve
csipet só
1 kk vaníliaesszencia
A tetejére:
5 dkg pirított, darált mandula
3 dkg cukor
1 kanál fahéj

A tojásokat a robotgép üstjébe ütjük, hozzáadjuk a cukrot, a citrom héját és levét, a sót, a vaníliát és a sütőport, majd fehéredésig habosítjuk, addig amíg a térfogata szinte duplájára nő. Lassan hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, majd kisebb fordulatszámra állítva a gépet, a lisztet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, megszórjuk a mandula-cukor-fahéj keverékével és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig rózsaszínűre sütjük.
Ha kihűlt pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle.

 

2016. május 11., szerda

Limekrémes répa muffin rebarbarás málnadzsemmel- Carrot muffin cu gem de rubarba si zmeura si crema de lime



Hozzávalók 18 db muffinhoz:
3 tojás
15 dkg barnacukor
2 dl olaj
20 dkg finomra reszelt sárgarépa
5 dkg darált dió (vagy mandula)
15 dkg liszt
10 dkg rumba áztatott mazsola
1 cs sütőpor
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt fahéj
csipet só
A töltelékhez:
18 kk rebarbarás eperdzsem (vagy málnadzsem)
A krémhez:
35 dkg mascarpone
15 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 lime reszelt héja
1 lime leve
Díszítéshez:
eper, cukorgyöngy

A tojásokat addig keverjük a cukorral amíg kifehérednek és duplájára nő a térfogatuk. További keverés mellett belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a sütőport, a reszelt répát, a fűszereket és a mazsolát, végezetül pedig a diót és  a lisztet.
A muffinsütő öblébe muffin papírkaszlit ültetünk és háromnegyedig töltjük a masszával. 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 25-30 perc).
Amíg a muffinok sülnek és hűlnek habosra keverjük a krém hozzávalóit és habzsákba töltjük.
A kihűlt muffinok közepébe karalábévájó vagy kiskanál segítségével lyukat vágunk, ügyelve, hogy ne lyukasszuk ki a tászta alját. Ezeket az üregeket megtöltjük a rebarbarás eperdzsemmel, majd a habzsák segítségével felvisszük rá a krémet.
Eper/málnadarabokkal vagy cukorgyönggyel díszíthetjük.
Könnyed, zaftos sütemény, ami tökéletesen illik a savanykás dzsemhez és a limekrémhez.



Ingrediente pentru 18 buc
3 oua
150 g zahar
200 g morcov ras
150 g faina
50 g nuci pisate
200 ml ulei de floarea soarelui
1 lingurita de scortisoara macinata
1 lingurita de ghimbir pudra
100 g stafide inmuiate in rom (sau merisoare)
1 plic praf de copt
1 piscatura de sare
Pentru umplutura:
18 lingurite de gem de rubarba si zmeura (sau capsuni)
Pentru crema:
350 g mascarpone
150 g unt moale
100 g zahar pudra
coaja de la 2 buc lime
zeama de la 1 buc lime
Pentru ornat:
capsuni, zmeura, bomboane etc

Batem ouale spuma cu zaharul, adaugam pe rand uleiul, condimentele, praful de copt, morcovii rasi, stafidele scurse de rom si la final nuca si faina.
Punem formele de hartie de muffin in tava pentru briose si umplem cu aluatul pana la 3/4. Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C cca. 25-30 minute, pana scobitoarea infipta in aluat iese curat. Lasam sa se raceasca, dupa care facem gaura in mijlocul prajiturilor cu o lingura de scobit gulii . Umplem cu gem.
Amestecam bine ingredientele cremei, le punem intr-un pos de ornat sau o punga la care taiem un colt, dupa care ornam prajiturelele. 


2016. május 4., szerda

Spárgás-gorgonzolás-tejszínes tészta - Paste cu sparanghel si gorgonzola

Hozzávalók 6 adaghoz:                Ingrediente ptr. 6 portii:
A szószhoz:                                  Pentru sos:
1 kanál liszt                                  1 lingura de faina
1 kanál vaj                                    1 lingura de unt
3 dl tej                                          300 ml lapte
2 dl tejszín                                    200 ml smantana dulce
20 dkg gorgonzola                        200 g gorgonzola
40 dkg spárga                               400 g sparanghel
só, bors, szerecsendió                   sare, piper, nucsoara rasa

40 dkg garganelli (rövidtészta)     400 g garganelli (paste scurte) 

Tálaláshoz:                                    Pentru servit:
10 dkg parmezán                           100 g parmezan 

A spárga fás szárát 2-3 cm-re letörjük, zöldséghámozóval 
megtisztítjuk és kettévágjuk. Sós vizet forralunk, a szárát hamarabb beledobjuk a forró vízbe, 2-3 percet  főzzük, majd hozzáadjuk a többit  és további 4-5 percet forraljuk.         
A vajat felhevítjük, beleszórjuk  a lisztet és pár perig kevergetve     
pirítjuk. Felöntjük a hideg tejjel  és csomómentesre főzzük. Hozzá- 
adjuk a morzsolt gorgonzolát, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, csipet 
szerecsendióval ízesítjük. Ha kész belekeverjük a leszűrt spárgát,     összerottyantjuk és a kifőtt  tésztával tálaljuk. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. 


                         
Rupem si aruncam 2-3 cm din partea lemnoasa de la baza sparanghelului, fluierele le curatam cu un cutit econom, dupa care le taiem in doua. Fierbem partea ramasa de la baza 2-3 minute in apa sarata, dupa care restul inca 4-5 minute.
Topim untul, adaugam faina si incalzim cateva minute, turnam laptele si fierbem amestecand pana se ingroasa. 
Punem gorgonzola si smantana dulce, asezonam cu sare, piper si nucsoara rasa.
La final adaugam si sparanghelul si servim cu paste fierte si 
parmezan ras.






2016. május 3., kedd

Kávékrémes torta tükörzselé tetővel születésnapra

Ezt a tortát barátnőmnek készítettem, azt hiszem látszik rajta mennyi szeretettel és jókedvvel. Mivel szállítanom kellett, piskóta helyett szalakális lapokat sütöttem, nagyon finom, puha tésztájú desszert lett. Mivel a torta magas lett, tömény és édes a szeleteket vékonyra kell vágni, úgy is kiadós adag egy-egy darab.


Hozzávalók a lapokhoz:
40 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 tojás
2 kanál méz
2 kanál tej
1 kiskanál szalakáli
1 kiskanál őrölt kardamom
A krémhez:
25 dkg mascarpone
20 dkg vaj
1 vanília ízű pudingpor
3 dl tej
10 dkg porcukor
1 kis üveg kávé esszencia
2 kanál instant kávé
A töltéshez:
4 kanál cseresznyelekvár
A tükörglazúrhoz:
0,6 dl víz
11 g cukor
75 g fehér csokoládé
0,3 dl tejszín
6 g lapzselatin
pár csepp ételszínezék
A díszítéshez:
csokoládébonbonok



A tortalapokat így készítjük el.
A krémhez a pudingot megfőzzük a tejjel, amelyben előzöleg elvegyítettük a kávét. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, a mascarponéval, a kávé esszenciával, majd a kihűlt pudinggal.
A tortakarimát tálra helyezzük, ha szükséges lesz, akkor kartonnal magasítjuk a peremét. Az elkészített  krémmel megtöltjük a lapokat, egy tetszőleges réteget lekvárral kenünk meg. Az utolsó lapot nem krémezzük meg, nehezéket teszünk a tetejére és pár órát lehűtjük.
A vizet felforraljuk a cukorral, pár perc forralás után beletördeljük a csokoládét és felolvasztjuk.
A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a csokis sziruphoz keverjük. Belevegyítjük az ételfestéket, a tejszínt és langyosra keverjük. Rácsorgatjuk a torta tetejére, pár perc dermedés után belenyomjuk a csokoládébonbonokat is.
Másnap levesszük a tortakarimát, előtte vékony pengéjű késsel körbelazítjuk és könnyedén díszes tálra csúsztatjuk.