2016. október 8., szombat

Török kenyér - paine turceasca


A török kenyér egy kalácshoz inkább hasonlító, foszlós-finom péktermék. Mindenkinek meleg szívvel ajánlom.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 kk só
0,5 dl olaj
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 k burgonyapehely
2 dkg élesztő
1 kk cukor
A tetejére:
1 tojás
magvak (szezám, len, feketehagyma, napraforgó mag stb)
olaj

A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
A kenyér hozzávalóit alaposan összedagasztjuk az élesztős tejjel, cipót formázunk belőle és letakarva duplájára kelesztjük.
A kelesztést gyakran végzem zárt műanyag edényben, a hűtőszekrényben, 10-12 órán keresztül. 
Deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, ismét cipóvá gömbölyítjük, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, lefedjük  és további 30 percet kelesztjük.
A megkelt cipóba kissé olajos kézzel-ujjbeggyel először körbe-körbe, majd a belsejébe nyomkodjuk a mintát, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a magokkal és 200 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.



A receptet Limarától kölcsönöztem, köszönöm szépen.

500 g faina 650  (se poate folosi partial si cu 000)
2 lingurite sare
50 ml ulei de masline
150 ml lapte caldut
150 ml apa calduta
2 linguri fulgi de cartofi (praf piure de cartofi)
20 g drojdie proaspata
1 lingurita de zahar
Ptr ornat
Seminte de susan, in, ceapa neagra, floarea soarelui etc
Ulei de masline
1 ou
Dizolvam drojdia in lapte si apa impreuna cu  zaharul. Amestecam cu  restul ingredientelor si framantam un aluat ferm, matasos.
Il acoperim cu un servet curat si il lasam la dospit cca 1 ora la temperatura camerei intr-un loc ferit de curent. Eu il dospesc intr-o cutie de plastic cu capac in frigider 10-12 ore. Seara il pun in frigider, iar dimineta coc painea, sau dimineata inainte sa plec la lucru pregatesc aluatul si dupa masa termin de copt.
Dupa ce aluatul a dospit bine framantam un pic, usor, formam  o minge din aluat si il asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt. Umezim degetele cu ulei de masline si formam painea conform pozei, apasand  bine-bine. Lasam sa mai dospeasca cca 15-20 minute, ungem cu oul batut, presaram seminte deasupra si o coacem la cuptorul preincalzit la 200 g C cca 25-30 minute.

Pofta buna!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése