2016. szeptember 8., csütörtök

Juharszirupos-pekándiós szívek és 30. Blogkóstoló

Ez a finom péksütemény a 30. Blogkóstoló alkalmával készült, játék, amelyet Anna, a Korsócska blog készítője írt ki. A számomra kisorsolt blog a Lívia blogja, a Gasztroságok lett, ez pedig már a második recept   amit tőle készítettem 
Nemrég sajtgolyókat sütöttem az ő receptje szerint, most foszlós-édes juharszirupos, pekándiós szíveket. Nagyon jó választás volt, ez a péksütemény tökéletes.



A recept egy klasszikus vajas, citromhéjjal fűszerezett kelt tészta, amit a Lívia által előírt pekándió háromszorosával töltöttem. Hiába, én imádom a diót.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej
3 kanál barna cukor
2 citrom reszelt héja
6 dkg puha vaj
2 egész tojás
csipet só
A töltelékhez:
30 dkg pekándió
1-1,2 dl juharszirup
A tetejére:
1 marék pekándió
1 egész tojás

A darált pekándiót összekeverjük a juharsziruppal.
A langyos tejbe  elkeverünk kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot és alaposan kidagasztjuk az élesztős tejjel. Rugalmas, selymes tésztacipót kapunk, melyet letakarunk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából kissé kinyomkodjuk a levegőt, két részre osztjuk  és két széles téglalappá nyújtjuk. 
Mindkét lapot megkenjük töltelékkel, majd szorosan feltekerjük.
Mindkét nagy hengert hat lehetőleg egyforma darabba vágunk, majd minden kis tésztahenget hosszában kettészelünk, épp 1-2 cm maradjon egészben a végében. A kettévágott fonatokat szív formára pöndörítjük, a szívek végét-alul pedig kissé megtekerjük, hogy ne nyíljanak szét.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük a kelt, juharszirupos sütményeket, megkenjük felvert tojással, meghintjük durvára vágott pekándióval, majd 180 C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése