2016. szeptember 15., csütörtök

Csokiláva - Lava cake tradusa in limba romana

Hozzávalók 1 személyre: Pentru 1 persoana:
1 tojás  1 ou
5 dkg csokoládé   50 g ciocolata
1 púpozott kanál vaj (4 dkg) 1 lingura plina (40 g) unt gras
1 kanál cukor  1 lingura de zahar
1 kanál liszt (lehet részben darált mandulát és diót is tenni bele) 1 lingura de faina 
Készítettem már schar gluténmentes lisztből is!
csipet só  1 praf de sare
Aromák tetszés szerint: vanília, reszelt narancs vagy citromhéj, chilipehely stb 
Arome: vanilie, coaja rasa de lamaie sau portocale, praf chili etc
A formák kenéséhez vaj és cukor Pentru tapetarea formei unt si zahar
A tálaláshoz: gyümölcsszószok, fagylalt stb.
Süthetünk még bele pirított diót-mandulát, aszalt vörösáfonyát, rumba áztatott mazsolát, kiskanál mogyoróvajat.
Használjunk jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét, ne spóroljunk a hozzávalók minőségén ha finom csokoládélávát szeretnénk enni.



1. A formákat kikenjük vajjal és beszórjuk kristálycukorral, majd hidegre tesszük.
1. Ungem forma cu unt si tapetam cu zahar, punem la frigider
2. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
2. Preincalzim cuptorul la 200 G Celsius
3. A csokoládét felaprítjuk és a vajjal együtt kevergetve gőzfürdőn megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A víz ne érjen hozzá a csokoládés edényke aljához, mert megéghet a csoki! 
3. Maruntim ciocolata si il topim impreuna cu untul pe baie de aburi. 
4. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a sóval, a lisztekkel, a sóval, valamilyen aromával, majd belevegyítjük a langyosra hűlt vajas csokoládét is.
4. Spumam oul cu zaharul, sarea, aroma aleasa dupa care punem si faina si ciocolata topita, calduta (nu fierbinte!)
5. A masszát az előkészített formákba öntjük (3/4-ig), majd 10-12 percig sütjük. Akkor van kész, ha a tetejét ujjbeggyel megnyomjuk és az rugalmas, kissé repedezett a széle felé, de rezgős-híg a közepén. Mindenki ki kell tanulmányozza a megfelelő sütési időt, nekem a kívül megsült, belül folyós csokiláva elkészítéséhez 12 percre volt szükségem.
5. Turnam compozitia in forma pregatita (pana la 3/4) si coacem in cuptor 10-12 minute
Este gata, atunci cand apasam cu buricul degetului partea de sus a aluatului si acesta este  inca usor fluida, moale, iar marginile un pic crapate si mai ferme. 
6. Pár perc pihentetés után óvatosan tálkára borítjuk és tetszés szerint gyümölcsszósszal-lekvárral vagy/és fagylalttal tálaljuk.
Vigyázat, a sütőforma tűzforró!
7. Lasam sa se odihneasca cateva minute, dupa care rasturnam pe o farfurie. Putem servi cu sos de fructe sau caramel, sau inghetata.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése