2016. május 3., kedd

Kávékrémes torta tükörzselé tetővel születésnapra

Ezt a tortát barátnőmnek készítettem, azt hiszem látszik rajta mennyi szeretettel és jókedvvel. Mivel szállítanom kellett, piskóta helyett szalakális lapokat sütöttem, nagyon finom, puha tésztájú desszert lett. Mivel a torta magas lett, tömény és édes a szeleteket vékonyra kell vágni, úgy is kiadós adag egy-egy darab.


Hozzávalók a lapokhoz:
40 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 tojás
2 kanál méz
2 kanál tej
1 kiskanál szalakáli
1 kiskanál őrölt kardamom
A krémhez:
25 dkg mascarpone
20 dkg vaj
1 vanília ízű pudingpor
3 dl tej
10 dkg porcukor
1 kis üveg kávé esszencia
2 kanál instant kávé
A töltéshez:
4 kanál cseresznyelekvár
A tükörglazúrhoz:
0,6 dl víz
11 g cukor
75 g fehér csokoládé
0,3 dl tejszín
6 g lapzselatin
pár csepp ételszínezék
A díszítéshez:
csokoládébonbonok



A tortalapokat így készítjük el.
A krémhez a pudingot megfőzzük a tejjel, amelyben előzöleg elvegyítettük a kávét. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, a mascarponéval, a kávé esszenciával, majd a kihűlt pudinggal.
A tortakarimát tálra helyezzük, ha szükséges lesz, akkor kartonnal magasítjuk a peremét. Az elkészített  krémmel megtöltjük a lapokat, egy tetszőleges réteget lekvárral kenünk meg. Az utolsó lapot nem krémezzük meg, nehezéket teszünk a tetejére és pár órát lehűtjük.
A vizet felforraljuk a cukorral, pár perc forralás után beletördeljük a csokoládét és felolvasztjuk.
A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a csokis sziruphoz keverjük. Belevegyítjük az ételfestéket, a tejszínt és langyosra keverjük. Rácsorgatjuk a torta tetejére, pár perc dermedés után belenyomjuk a csokoládébonbonokat is.
Másnap levesszük a tortakarimát, előtte vékony pengéjű késsel körbelazítjuk és könnyedén díszes tálra csúsztatjuk. 



2 megjegyzés: