2015. október 5., hétfő

Tonhalas pite - Pateu cu ton, reteta tradusa

Hozzávalók 24 darabhoz:
A tésztához:
70 dkg liszt
3,5 dl langyos tej
0,5 dl olíva olaj
1 kk só
1 kanál cukor
1 tojás
15 g friss élesztő
A töltelékhez:
kb. 24 kk olajbogyó paszta
kb 24 kk ketchup (jó, ha házi)
40 dkg főtt tonhal (vagy lecsöpögtetett konzerv)
1 vastag szál póréhagyma
3 kanál olaj
25 dkg sajt
só, bors
A tetejére:
1 felvert tojás
fekete hagymamag (vagy szezámmag)

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet mély tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, az olajat, beleütjük a tojást, majd összedagasztjuk az élesztős tejjel.
Selymes, rugalmas tésztát dagasztunk. Ha szükséges teszünk hozzá még folyadékot.
Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát kettéosztjuk, a felét visszatakarjuk és a hűtőbe tesszük, hogy megállítsuk a kelést.
A másik darabot 2-3 mm vastagra nyújtjuk, nagyobb kör alakú kiszúróval (mondjuk egy szélesebb szájú pohárral) 12 darabot vágunk, majd még 12 darabot, valamivel kisebbet.
A pórét felkarikázzuk és az olajon üvegesre dinszteljük, kissé sózzuk, borsozzuk, majd kihűtjük.
A sajtot 24 darabra vágjuk.
A főtt tonhalat villával összetörjük, ha konzerv halat használunk, akkor először lecsöpögtetjük az olajtól.
A nagyobb tésztakorongokkal kibéleljük egy muffin sütőforma öbleit. Az aljára 1-1 kiskanál olajbogyó pasztát és ketchupot teszünk, ráteszünk 1 kiskanál párolt pórét, 1 kanálnyi halmorzsalékot, majd 1 darabka sajtot.
A kisebb tésztakarikákat megkenjük felvert tojással és befedjük a töltött pitéket.
Langyos helyen 20 percet tovább kelszetjük, a tetejét ollóval mgcsípjük, tojással megkenjük, a fekete hagyma maggal megszórjuk.
180 C fokos sütőben pirosra sütjük.
A következő adaggal ugyan így járunk el.

 Pentru 12 bucati
Aluat:
350 g faina
180 ml lapte caldut
25 ml ulei de masline
1/2 lingurita de sare
1 lingurita de zahar (sau miere)
1 ou
1 plic de drojdie uscata
Pentru umplutura: 
1/2 de praz (sau 2 cepe mari)
1 lingura de ulei
200 g ton fiert (sau ton din conserva scursa de ulei)
12 lingurite de pasta de masline
12 lingurite de ketchup
120 g de cas taiat in 12 buc
1 ou batut
sare, piper

Dizolvam drojdia in laptele caldut si zaharul. Cu acest lichid  si din restul ingredientelor framantam un aluat ferm, matasos. Daca e necesar mai punem lapte. Acoperim vasul cu o folie si il punem la dospit intr-un loc caldut, ferit de curent, cca. 45 minute.
Taiem prazul in felii subtiri si il calim in ulei. Il punem deoparte sa se raceasca.
Sfaramam carnea de ton in bucati mici, daca o facem din conserva lasam in strecuratoare sa se scurga lichidul.
Intindem aluatul la cca. 2-3 mm grosime, taiem cercuri destul de mari, ca sa acopere fundul si marginile unor forme de muffin.
Asezam pe rand cate o lingurita de pasta de masline, de ketchup, cate o lingura din prazul calit, din ton, cate o bucata de cas.
La final punem pe cosuletele umplute capac din aluatul taiat si uns cu oua.
Incalzim cuptorul la 180 grade C. Pana ce cuptorul se incalzeste mai lasam pateurile la dospit. Inainte sa le coacem taiem cu foarfeca cate un orificiu mic pe capac, le ungem cu ou batut si presaram samante de care avem acasa (susan, ceapa neagra, chimen, in).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése