2015. augusztus 23., vasárnap

Szilvás-gyömbéres-csokoládés pite


Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű formához:
A tésztához:
 25 dkg liszt
12 dkg vaj
csipet só
2 kanál olaj
1 kanál cukor

A töltelékhez:
50 dkg szilva
1 kanál kandírozott gyömbér
2 kanál barna cukor
1 csokoládéízű pudingpor
6-7 dkg étcsokoládé
2 dl hideg víz

A tetejére:
1 tojás
1 kanál barna cukor


A lisztet meglocsoljuk az olajjal és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a kockázott, hideg vajat, a sót, a cukrot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha a tészta nem áll össze adhatunk hozzá pár kanál jéghideg vizet is. Gyorsan dolgozzunk, ne melegítsuk a tésztát. Amint összeáll a massza  fóliába tekerjük és  a hűtőbe tesszük minimum egy órára.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A kimagozott szilvát megszórjuk a cukorral, az aprított kandírozott gyömbérrel és 6-7 perc alatt mepároljuk a saját levében. A pudingport kikeverjük a vízzel és ráöntjük a rotyogó szilvára, majd párc perc alatt folytonosan kevergetve besűrítjük. Beleolvasztjuk a darabokra tördelt csokoládét is. 
 A tészta 2/3-át vékony körré nyűjtjuk, kibálelünk vele egy piteformát, a kilógó széleit körben leváguk. Rásimítjuk a kihűlt tölteléket, majd beborítjuk a maradék tésztából kinyújtott körrel.
A széleket óvatosan összecsípkedjük-ragasztjuk, majd az egészet lekenjük egy kis felvert tojással, megszórjuk a cukorral. Mielőtt a sütőbe toljuk a tetejébe pár hasítékot vágunk.
180 C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése