2015. április 20., hétfő

Édesköményes, tejszínes spagetti- Stahl Judit receptje

Egy jó ideje részt veszek a Szakácsmustra nevű virtuális gasztrojátékban, ahol az aktuális  játékvezető mindig kinevez egy híresebb-hírhedtebb szakácsot, akinek a műveiből kell sütnünk-főznünk.


Most Vöröskaktusz vezeti a játékot és ő Stahl Juditot választotta ki.
Több szakácskönyvem van tőle, a tévéműsorait is rendszeresen nézem, mégsem mondhatom, hogy ő az egyik kedvencem. Valahogy kicsit más ízlésünk van. 4 könyvéből 2 receptet sikerült szimpatikusnak találnom és elkészítenem, közülük ezt az édesköményes, tejszínes spagettit. Na, ez az étel aztán teljesen "bejött" nekem, ráadásképp  tálaláskor még parmezánt is reszeltem rá. 
A receptet a "Gyors olaszos tészták" könyvében olvastam, az interneten egy másik változata van fenn, de én most a könyvéből főztem.


Hozzávalók 4 személynek:
40 dkg spagetti (vagy vékonymetélt)
A mártáshoz:
1 kg édeskömény
3 vöröshagyma
2-3 friss chilipaprika
1 nagy csipet sáfrány
10 dkg vaj

bors
3 dl tejszín
Az édesköményt megtisztítjuk a fás külső leveleitől, a szárát levágjuk, a kis zöld leveleket félretesszük, a köménygumót pedig vékonyra felszeleteljük. Ugyanzet tesszük a vöröshagymával is.
A sáfrányt pár kanál forró vízbe áztatjuk, a chilit felaprítjuk.
A vajat mély serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a hagyma és édeskömény szeleteket, sózzuk, borsozzuk majd kevergetve kissé megdinszteljük. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, majd fedő alatt, néha megkevergetve puhára főzzük.
A fedőt levesszük a megfőtt édesköményről és addig főzzük tovább, amíg elfővi a levét és esetleg kissé meg is pirul.
Ráöntjük a sáfrányos levet, a tejszínt, rádobjuk a chilit és összerottyantjuk az egészet.
Közben bő, sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük és belekeverjük a tejszínes mártásba. Az édeskömény félretett zöld levélkéivel díszitjük. Ha a tészta túlságosan felissza a mártás levét adjunk hozzá még pár kanál főzőlevet.
Reszelt parmezánnal tálaltam, nagyon finom lett!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése