2015. január 15., csütörtök

Diós pozsonyi kifli

A receptet most Andi konyhájából hoztam, kis változtatásokkal.  


Hozzávalók 32 db kiflihez:
40 dkg liszt
8 dkg vaj
10 dkg zsír
1 tojás sárgája
1,2-1,3  dl tej
2,5 dkg friss élesztő
6-7 dkg cukor
csipet só
A töltelékhez:
30 dkg darált dió
10 dkg cukor
reszelt citrom vagy narancshéj
1 marék mazsola
2 kanál prézli
kb 1,2 dl víz
A tetejére:
2 tojás
32 db fél dióbél
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejbe, amelybe 1 kiskanál cukrot is szórtunk.
A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, a sóval, a cukorral, majd belekeverjük a tojás sárgáját és az élesztős tejet. Rugalmas, puha tésztát dagasztunk belőle. 
Letakarjuk és fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
A tésztából két rudat sodrunk, majd mindegyiket 16 egyenlő részre vágunk. A tésztadarabkákból golyócskákat gömbölyítünk, kendővel letakarjuk.
A vizet felforraljuk a cukorral. A darált diót leforrázzuk a cukorsziruppal, hozzáaadjuk a reszelt citrushéjat, a prézlit, a mazsolát majd alaposan összekeverjük aztán lehűtjük. Kanállal diónyi darabkát szedünk a masszából, vizes kézzel henger formára sodorjuk. Annyi diórudat készítünk elő ahány kiflink lesz.
A tésztagömböket kinyújtjuk: kissé ellapítjuk, majd a sodrófát előlre-hátra mozgatjuk, amíg a tészta elipszis alakúra és tenyérnyi méretűre vékonyodik.
Az elipszis szélesebb oldalára helyezzük teljes hosszában a diórudacskát úgy igazgatva a tölteléket, hogy a szélei felé az is elvékonyodjon. A töltelék felőli oldalról elindulva  feltekerjük a kiflit, majd a deszkán még kissé meggörgetjük, hogy szivar formájú rudacskát kapjunk, melynek a végei elkeskenyednek. 
Az illesztést lefelé téve meggörbítjük a szivarkát.
A kiflicskéket egymástól tisztes távolságban sütőpapíros tepsibe helyezzük és jó alaposan megkenjük a felvert tojássárgával, majd másfél óra elteltével a kissé felvert fehérjével. Mindegyik kifli tetejébe egy fél diógerezdet nyomunk.
Újabb 30 perc pihentetés után hurkapálcával megszurkáljuk és 170 C fokon, előmelegített légkeveréses sütőben pirosra sütjük.
A kiflik valamivel kisebbek, mint amiket eddig láttam-ettem, de nekem így tetszenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése