2014. július 25., péntek

Mogyoróvajas torta karamellizált pattogtatott kukoricával



A torta inspirációja Aditza  születésnapi tortájától eredt, neki EmmaCrema készített egy hasonló finomságot.
Ezt a tortát végeredményben magam "fejlesztettem" ki, sok-sok hasonló recept elolvasása után. Végeredményben egy csodálatosan finom, édes-sós kombinációjú karakteres ízű sütemény. Különleges ízek kedvelőinek különösen ajánlom.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához

A tésztához:

5 tojás
5 kanál barna cukor
5 kanál liszt
2 kanál kakaó
1 kanál instant kávé
5 kanál mogyoróolaj
5 kanál forró víz
csipet só

A krémhez:
30 dkg mogyoróvaj
20 dkg mascarpone
20 dkg puha vaj
20 dkg barna cukor
1,5dl tejszín

A díszítéshez:
1 dl édes kávé
2 bögre pattogtatott vajas kukorica
1 kanál barnacukor
1 kanál kristálycukor
1 kanál méz
1/2 kanál vaj
1/2 kiskanál szódabikarbóna 


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval keményre felverjük.
A tojások sárgáját mixer segítségével habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a kávét, a kakaót, az olajat, a forró vizet, majd legvégül a lisztet. Belekeverjük a felvert tojásfehérjét is, de azt már csak laza mozdulatokkal vegyítjük a többi alapanyaghoz.
Kivajazott, sütőpapíros kapcsos tortaformába öntjük és 180 C fokos sütőben tűpróbáig sütjük. A papír legyen magasabb a formánál legalább 3 cm-el.
A krém hozzávalóit alaposan, habosra keverjük.
A kihűlt tortalapot háromba vágjuk, mindegyik lapot meglocsoljuk  édes kávéval, majd megkenjük a krémmel is. Az összeállított tortát kívül is bevonjuk a maradék krémmel.
A cukrokat karamellizálni kezdjük a mézzel és a vajjal, folyton kevergetve. Ha a karamell kellően megbarnult,  beleszórjuk a szódabikarbónát, ettől az egész kivilágosodik és felhabzik. Ráöntjük a pattogtatott kukoricára és óvatosan bevonjuk a karamellel a szemeket. Vigyázat, a karamell nagyon éget!
Sütőpapírral bélelt tálcára borítjuk és hagyjuk kihűlni, majd a torta tetejére nyomkodjuk. 


   

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése