2014. április 1., kedd

Tigris zsemle

A receptet Citromhabtól választottam, ez a recept megjelent a Kifőztük online magazin februári számában. 

Hozzávalók:

A tésztához
60 dkg liszt
2 dkg cukor
1 kk  só
1 tojás
2 dkg vaj
4 dl tej
3 dkg friss élesztő

A mázhoz
  0,9 dl langyos víz
8 dkg rizsliszt
1 csomag  (7 g) szárított élesztő
1 evőkanál cukor
1 csapott kávéskanál só
1 evőkanál olaj
A tésztához 2 dl langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd ismét duplájára kelesztjük.
A mázhoz összekeverjük a hozzávalókat legalább egy fél órával a felhasználás előtt.
 A megkelt tésztát 8 egyforma darabra vágjuk, mindegyikből kis zsemléket formázunk, majd sütőpapíros tepsiben egymástól tisztes távolságra további 30 percet kelesztjük.
Félidőben megkenjük a rizslisztes mázzal, majd 200 C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük őket.
Kívül ropogós, belül foszlós, puha zsemlék lesznek.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! :)
    Hol kaptál rizslisztet? Hetek óta keresem, de sikertelenül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármelyik kolozsvári nagyáruházban kapható.

      Törlés
    2. Én is nagyáruházakban kerestem, de biztosan nem jó helyen.;) Hétvégén teszek még egy próbát. Köszi. :)

      Törlés