2014. február 16., vasárnap

GESZTENYÉS POZSONYI KIFLI





A napokban nagyon-nagyon finom péksüteményt vásároltam,  pozsonyi kiflit. Mindig szerettem volna elkészíteni, ezért most úgy döntöttem, hogy elsőként Citromhab receptjét próbálom ki és sütöm meg ezt a csodafinom süteményt. Tölteléknek  gesztenyét szavaztam meg, a következő alkalommal mogyorót fogok tölteni bele.







Hozzávalók:

40 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg cukor
10 g szárított élesztő (vagy 3,5 g friss)
1/2 kk sütőpor
1 tojás
3 ek tejföl
csipetnyi só

A töltelékhez:
2 csomag mirelit gesztenyepüré (50 dkg) 

A kenéshez:
2 tojás

Az élesztőt feloldjuk a kissé meglangyosított tejfölben majd összegyúrjuk az összes többi hozzávalóval. Letakarjuk és fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
A tésztából két rudat sodrunk, majd mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk. A tésztadarabkákból golyócskákat gömbölyítünk.
A gesztenyét szobahőmérsékleten kiengedjük és mindegyik csomagot 10 egyforma szeletre daraboljuk.
A tésztagömböket kinyújtjuk: kissé ellapítjuk, majd a sodrófát előlre-hátra mozgatjuk, amíg a tészta elipszis alakúra és tenyérnyi méretre vékonyodik.
Az elipszis szélesebb oldalára helyezzük teljes hosszában a gesztenyét úgy igazgatva a tölteléket, hogy a szélei felé az is elvékonyodjon. A töltelék felőli oldalról elindulva  feltekerjük a kiflit, majd a deszkán még kissé meggörgetjük, hogy szivar formájú rudacskát kapjunk, melynek a végei elkeskenyednek. Az illesztést lefelé téve meggörbítjük a szivarkát attól függően, hogy mi a töltelékünk: C alakúra, ha diós, patkó formájúra, ha mákos, O formájú, ha egyéb. Így, ha egyszerre többféle töltelékkel készítjük a pozsonyi kiflit, könnyen meg tudjuk különböztetni melyik-másik.
A kiflicskéket sütőpapíros tepsibe helyezzük és jó alaposan megkenjük a felvert tojássárgájával, majd 30 perc elteltével a kissé felvert fehérjével. 
Újabb 30 perc pihentetés után hurkapálcával megszurkáljuk és 170 C fokon, előmelegített légkeveréses sütőben pirosra sütjük.
Ünnepi, parádés sütemény, de bármelyik hétköznapra is elkészíthetjük. 
Tökéletes egy délutáni tea, vagy reggeli kávé mellé is.

2 megjegyzés:

  1. Dióval nagyon szeretem, de a gesztenyét is, legközelebb kipróbálom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából a gesztenyést kívántam, de a következő diós lesz nálam is :-)

      Törlés