2014. február 27., csütörtök

Citrom szuflé gyömbéres cukorban

Nagyon oda vagyok a citromért, szerintem minden alapanyag előtt viszi a pálmát nálam. Most egy légiesen könnyű citromszuflét készítettem gyömbér-kókuszvirág cukor kéregben. Az Emile Henry szufléformákat Rolandtól kaptam, köszönöm szépen még egyszer. Úgy gondolom, gyakran fogom használni.

Hozzávalók 4 formához:
1 kanál olvasztott vaj
3 kanál gyömbér ízű kókuszvirág cukor
(vagy 1 kiskanál gyömbérpor és 3 kanál  barna cukor)
2 db kezeletlen héjú citrom
4-5 kanál cukor
2 tojás sárgája
4 tojás fehérje
2 dl tejszín
3 kanál étkezési keményítő
1 kanál liszt (rizsliszt)


Kikenjük az olvasztott vajjal a szufléformákat és megszórjuk a gyömbéres cukorral. A formákat ügyesen körbeforgatjuk, hogy a cukor mindenütt befedje a vajat, a fölösleget meg áttöltjük a következő formába. Ha kész vagyunk a formák előkészítésével, hideg helyre tesszük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a citromok levével és reszelt héjával, a keményítővel, a liszttel és felöntjük a felforralt tejszínnel. Kevergetve kis lángon besűrítjük, majd langyosra hűtjük.  Vastag, pudingszerű masszát kapunk.
A tojásfehérjéket keményre verjük, majd lazán beleforgatjuk a citromos tojásmasszába és megtöltjük vele a formákat. Egy tepsibe törlőkendőt terítünk, beleállítjuk a formákat és felöntjük forró vízzel. Vigyázzunk, a víz a formák 3/4.ig érjen. 180 C fokon 15 percet sütjük, ez idő alatt ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik a remekművünk. Akkor finom, ha a szépen megemelkedik, a külseje ropogósan rózsaszín, a belseje meg krémesen folyós.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése