2013. szeptember 21., szombat

TORT DE RICOTTA DE LA LAURA- RICOTTAKRÉMES TORTA LAURÁTÓL

Inca o reteta, tort cu mousse de ricotta si frisca cu care particip la concursul Laurei si Delimano.
Blat:
150 gr faina (eu am folosit 140 gr)
125 gr zahar
2 galbenusuri
4 albusuri
1 lingurita de praf de copt
1 plic zahar vanilat
Mousse de ricotta:
500 gr ricotta
400 gr frisca
1/4 l lapte
2 galbenusuri
200 gr zahar
1 plic zahar vanilat
8 foi de gelatina (16 gr)
coaja unei lamai mari
Decor:
100 gr frisca
zahar pudra vanilat

Mixam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o spuma deschisa la culoare. Batem albusurile cu 3-4 picaturi de lamaie, pana spuma devine tare si lucioasa. Adaugam alternand faina amestecata cu praful de copt si albusul batut peste galbenusuri, amestecand cu grija.
Tapetam cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 24 cm, turnam aluatul si il punem in cuptorul preincalzit. Coacem 15-20 minute la 180 grade C.
Dupa ce se raceste il taiem in 2 foi.
Pentru mousse punem foile de gelatina in apa rece. Amestecam galbenusurile cu 1/3 din cantitatea de zahar, adaugam laptele si il lasam pe foc (amestecam continuu) pana da in clocot. Adaugam foile de gelatina stoarse de apa, dar stingem focul. Il dam la racit.
Frecam ricotta cu restul zaharului, cu coaja de lamaie si amesctecam cu crema de ou si cu frisca batuta.
Fixam cercul de tort in jurul primei foi, turnam crema, dupa care lasam tortul la rece cca. 3-4 ore.
In acest timp crema se intareste, scoatem cercul cu grija, ornam cu moate de frisca. Peste fiecare mot asezam o felie din al doile blat, dupa care pudram cu zahar vanilat.
Un tort extrem de pufos, usor, foarte bun. 



Még egy recepttel, a ricottahabos, tejszínhabos tortával részt veszek Laura Adamache és Delimano versenyén. 
A torta fantasztikus, minden féle képp egy nyeremény volt ezt elkészíteni.
Hozzávalók:
A tortalaphoz:

14 dkg liszt
2 tojás sárgája
4 tojás fehérje
12 dkg cukor
1 kis zacskó vaníliáscukor 
1 kiskanál sütőpor

A krémhez:
50 dkg ricotta
20 dkg cukor
1 citrom héja
2,5 dl tej
8 lap zselatin
2 tojás sárgája
1 vaníliáscukor
40 dkg tejszín

Díszítéshez:
vaníliás porcukor
10 dkg tejszín

A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk felváltva, könnyedén keverve a sütőporral elkevert lisztet és a keményre felvert tojáshabot. Sütőpapíros, 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, 180 C fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, kettévágjuk.
A krémhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukor 1/3-ával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejet és felforraljuk. A zselatinlapokat hideg vízben 10 percig puhítjuk, majd kicsavarjuk és a forró tojáskrémhez adjuk, de már nem főzzük. Alaposan összekeverjük és jól kihűtjük.
A ricottát habosra keverjük a citromhéjjal, a maradék cukorral, hozzáadjuk a tojáskrémet és a keményre felvert tejszínt.
Az egyik tortalap köré tortakarikát kapcsolunk, majd beleöntjük a tortakrémet. 3-4 óráig hűtőben dermesztjük, majd óvatosan levesszük a karikát.
A díszítéshez keményre verjük a tejszínt, nyomózsákba szedjük és kis halmokat nyomunk a tortára. A másik tortalapot cikkekre vágjuk és a habrózsáknak támasztva szépen beterítjük a tortát, majd megszórjuk vaníliás porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése