2013. május 10., péntek

Zúzaragu kenyértetővel

Megjelent a Kifőztük májusi számában!

Hozzávalók (4 személyre)
A raguhoz:
50 dkg zúza
2 fej vöröshagyma
4 evőkanál olaj
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
2 szál paszternák
1 piros kápiapaprika
1 arasz póréhagyma 
1 csokor zöldpetrezselyem

bors

A kenyérhez:
25 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 evőkanál olaj
1,6-1,8 dl víz
és még
1 kiskanál liszt
1 evőkanál hideg víz
  
A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük az olajban. Hozzáadjuk a megtisztított, darabolt zúzát, sózzuk, borsozzuk és gyakran kevergetve  fedő alatt félkészre puhítjuk. A gyökérzöldségeket kis kockákra daraboljuk, a pórét felkarikázzuk és rádobjuk a zúzára, tovább pároljuk, ha szükséges,  az elpárolgott folyadékot vízzel pótoljuk. Végezetül hozzáadjuk a kis kockákra vágott kápiapaprikát is és készre főzzük. Megszórjuk aprított zöldpetrezselyemmel.
Közben elkészítjük a kenyértésztát: az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és langyos helyen felfuttatjuk. 
A többi hozzávalót tálba öntjük, majd a kovásszal közepesen kemény tésztát gyúrunk. Deszkára borítjuk és alaposan kidagasztjuk, pici liszttel megszórjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk és fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük. Könnyedén átgyúrjuk, majd 4 egyforma darabra osztjuk és mindegyik tésztagalacsint kerek lappá nyújtjuk, kissé nagyobbra, mint az edényke kerülete.
A zúzaragut 4 tűzálló edénykébe merjük, melynek a tetejét és a peremét megkenjük a hideg vízből és  a lisztből készült csirizzel. Rátesszük a tésztasapkát, díszítjük, majd forró sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A finom kenyértésztával fogyasztjuk, beletördeljük az ízletes raguszaftba. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése