2013. május 15., szerda

KORPACIBERE

Korpaciberét általában az élelmiszerboltban, már készen, literes üvegben szoktam vásárolni akkor, amikor savanykás csorbát készülök főzni. 
Most próbából itthon készítettem el ezt az igen egészséges nedűt.


Hozzávalók:

50 dkg búzakorpa
1 szelet barna kenyér
5-6 szál lestyán

A korpa negyedét egy edénybe szórjuk, belemorzsoljuk a kenyeret és felöntjük annyi meleg vízzel, hogy a hozzávalók tocsogjanak a lében.
Másnapig, harmadnapig meleg helyen érleljük.
Egy nagy befőttes üveg aljába öntjük a kissé megemelkedett  kovászt, hozzáöntjük a maradék korpát és 3 liter forró vizet. Beledobjuk a lestyánleveleket is.
Az üveget kistányérral lefedjük, napos, meleg helyre tesszük és gyakran megkevergetve megérleljük a korpaciberét. 
Legalább 24 órát érleljük, néha kóstoljuk is meg, amikor már jó savanyú akkor szűrjük le és öntsük tiszta üvegekbe.
Hűtőszekrénybe tároljuk, használat előtt forraljuk fel.
Semmivel össze nem hasonlítható a korpaciberével savanyított lestyános csorba, megéri elkészíteni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése