2012. szeptember 21., péntek

SALÁTALEVES ZSENGÉSPASZULLYAL

Nagyon sajnálom, hogy legkedvesebb barátosném, Ingeborg Kirottu tőlem oly távol lakik, ez az egyik kedvenc levese, s csak rá gondolok ahogy kanalazom befelé s csorog le az államon az ízletes leves s ahogy szürcsölöm minden cseppjét s ahogy falom a frissen fejtett babot. Vigasztal az a tudat, hogy előbb-utóbb meglesz az a diófás, rózsalugasos kicsi lak, ahol majd szórablózás közben, visszaemlékezve a múltra, talán még együtt ehetjük e mennyei eledelt. Ha megérjük!



Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg füstölt kolbász
- 50 dkg friss, fejtett bab
- 2 nagy fej saláta
- 4-5 cikk fokhagyma
- 1 kanál liszt
- 3 dl tejföl
- 1 tojás sárgája
- 1 csokor kapor
A babot sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, a levét felfogjuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk és ropogósra sütjük, de közben hozzáadjuk a kolbászkarikákat is. Ha túl sok a kiolvadt zsír, nyugodtan öntsük le róla. A tűzről félrehúzva rádobjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük a bab főzőlevével. Amikor ismétt forr, hozzáadjuk az apróra vágott salátát és 5 perc alatt megfőzzük. Beleszórjuk a főtt babot, behabarjuk a vízzel elkevert liszttel és még 5 percig főzzük. A tojás sárgáját elkeverjük a tejföllel és becsorgatjuk a levesbe, de már nem főzzük tovább, friss, aprított kaporral megszórjuk és tálaljuk.



Feleim, vegyetek és egyetek!

10 megjegyzés:

  1. Isten hallgassa meg fohászodat és teljesüljön kívánságod! Ezek az igazi percek az ember életében: ülni a rózsalugasban barátokkal körülvéve és valami olyat fogyasztani, ami a barát kedvence. Ez a leves valóban olyan, hogy lehet mellette mélázni régi időkről. Egyébként nagy kedvenc nálunk is és szinte ugyanígy készítem. :)

    VálaszTörlés
  2. Miaza a szórablózás?

    Annyira jól néz ki, és guszta meg minden... ha nem pizsamában lennék, akkor máris rohannék a kertbe babért... no de hamarost!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Scrabble magyarul... Főzd meg, tengeri mackó és üzend meg, hogy ízlett :-)

      Törlés
    2. A scrabblét főzzem meg?!

      Salátám nincsen, de van mángoldom, abból készül majd, de lehet, hogy veszek majd salátát is...

      Törlés
    3. Megfőzheted a scrabblet is! Mángoldostól!

      Törlés
  3. Igen gazdagon készített salátaleves ,ezt még azok is megkedvelhetik akik nem igazán szívlelik az öntött salátát . Nemrég kénytelen voltam riposztozni egy komentet miszerint :".....Ma – erdélyi gasztrokiaványokat nézegetve – bizony földhöz ragadtság (bocs! de igénytelenség) tapasztalható. Nyomát sem látni a csúcsgasztronómia iránti vágyakozásnak. A hagyományokat is rossz irányból közelítitek: a tokány nagy gyakorisággal paprikás húsételként szerepel, csupán a “csíkokra vágott hús” jelzi, hogy az tokány...." Csak úgy mellékesen említeném hogy ha ilyen salátalevest ehetek , akkor nem igazán vágyakozom a csúcsgasztronómiára / mert az ilyet nem tud /, inkább maradok földhözragadt !

    VálaszTörlés
  4. Hát, szívből köszönöm az értékelést...Valójában tényleg nem érzem magam sem igénytelennek, sem földhözragadtnak, igyekszem jót s jól megfőzni. A többi, a csúcsgasztronómia maradjon meg a profiknak, én csak egy picinyke háziasszony vagyok, akit az édesanyja tanított főzni.

    VálaszTörlés
  5. Azta, micsoda finom leves! Nagy leveses vagyok, képes vagyok mindenből levest főzni! Nagyon szeretném az biztos! És a képek nagyon hangulatosak!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Ez egy olyan leves, amit bárhol-bármikor-bármennyit megennék :-). Megér egy próbát!

      Törlés