2012. február 19., vasárnap

TÁPIÓKA


Próbáljunk meg egy kicsit többet megtudni erről a növényről.
A tápióka nem más mint a manióka gyökeréből kivont keményítő, pici golyócskák formájában látjuk viszont elég borsos áron az üzletek polcain. Pedig ez az étel a föld éhező lakosságának a mindennapi élelmiszere, úgy eszik mint nálunk a krumplit, vagy Ázsiában a rizst.
Elsőként a maják kezdték el termeszteni, ma már a tápiókát minden trópusi afrikai országban termesztik. Közel 160 faja ismert, amelyeknek igen változatos a felhasználási módja.
A leveleit úgy használják, mint mi a spenótot, gyökeréből lisztet, keményítőt és egy alkoholos italt is készítenek. 
 A tápióka gyöngyök főzés után átlátszóak lesznek, olyanok mint valami rugalmas, gumis kaviárgyöngyök. 
Az íze semleges, éppen ezért lehet bármivel ízesíteni, kitűnő pudingokat lehet belőle készíteni, leveseket is lehet vele sűríteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése